Historien bag...

Billeder af Niels Stellan Høm med års mellemrum - viser resultatet fra en Google-søgning
En søgning på Google viser, at det er en aktiv herre, Niels Stellan Høm

En flittig erhvervsmand

Niels Stellan Høm er fra Hallund ved Brønderslev, og som dreng gik han i tre år i landsbyskole, hvorefter han fortsatte på Østervrå Realskole og afsluttede med præliminæreksamen.
Som ung modtog han i dagtimerne undervisning på Aalborg Katedralskole, og om natten deltog han i modstandsbevægelsen i Churchill klubben. Desuden arbejdede han sammen med to kammerater som bydreng hos købmand Ovesen i Hasseris. Kammeraterne var ligesom Niels Stellan Høm elever på katedralskolen og med i modstandskampen.
Senere kom han ind til Livgarden, hvor han gennemførte flere uddannelser på hærens officersskole.
I 1950 byggede han sit første hus og afsluttede samtidig uddannelse som statsaut. ejendomsmægler. Siden er der opført 25.000 Høm Huse.

Stelton

Sammen med en officerskammerat, der hed Carlton, startede Niels Stellan Høm i 1960 virksomheden Stelton Stål, der er navngivet med en del af de to stifteres fornavne. De ansatte professor Arne Jacobsen, som på den tid var den mest kendte arkitekt til at udvikle deres produkter, og det blev til Cylinda Line. Desuden udviklede Arne Jacobsen et sommerhus, der i dag kan ses på Trapholt.

Høm Fly

Opfindsomheden var stor, og i 1973 startede Høm Fly, der med tiden fik 13 flyvemaskiner hvoraf to gik til Strassburg og Bruxelles til medlemmer af Europa parlamentet. Desuden var der almindelige forretningsfly, gods og sygetransport. De byggede et værksted i Sindal, da de havde fået forhandlingen af Beach Craft flyvemaskiner. Værkstedet skulle servicere hele Nord Europa, og der blev ansat 40-50 medarbejdere.

Le Crabe

Niels Stellan Høm har også arbejdet indenfor tekstilbranchen, hvor han startede Le Crabe, der lavede tøj for unge, og han fik her et stort hjemmemarked salg plus eksport.

Aage Fausing Silver

Desuden ejede han Aage Fausing Silver på strøget i København, hvor der en tid var 20 sølvsmede.

Skaarupgaard

Niels Stellan Høm drev godset Skaarup Hovedgaard med 2000 t land, 1000 køer og en svinebesætning med søer plus 6000 slagteri svin leveret. Han startede også gartneri med plantemiljø til offentlige institutioner og skoler på Skaarupgaard.
På Skaarupgaard var der 26 ansatte, og sammen med de ansatte foretog Niels Stellan Høm flere studieture Israel, Rusland og USA.

Høm Huse måtte lide den tort, at virksomhedens eneste bank, Løkken Sparekasse, gik konkurs og rev alt med sig. Niels Stellan Høm og en række medarbejdere måtte derfor starte op igen, og Niels Stellan Høm glæder sig over, at der går godt fremad. Han glæder sig også over at have et godt helbred og satser på at gå på pension som 100-årig.

http://www.nordjyske.dk/nyheder/flittig-erhvervsmand/ed73d5bc-0c7a-4ba0-8a68-4bb70f8bed1f/4/1513


 2013 fra "Vore Rødder 6"

Dengang Høm skænkede en tyr til huskøber nr 1.000

Der er også en artikel med om Niels Stellan Høm. Høm huse, der stadig er sprællevende, og blandt andet er kendt for Høm Huse og som en af de afgørende kræfter bag etableringen Sindal Lufthavn.
Den historie indeholder også en sjov detalje, om dengang Høm skænkede en tyr fra Skaarupgaard i Tolne til køber nummer 1000 af et Høm hus.
Ifølge John Bilde blev tyren - en fredelig en af slagsen - læsset af på Rådhuspladsen. Ordensmagten kom dog ilende til, for sådan en bulderbasse kunne man ikke have stående der, så tyren fik politieskorte ned ad Strøget til Kgs. Nytorv - og ifølge Bilde endte det med at tyren fandt sin retmæssige ejer i det, der vist også var ment som et markedsføringsmæssigt stunt.


Danskernes selvbygger-ånd er væk

At bygge selv er ikke længere en genvej til billigere bolig. Danskerne har for mange penge og for lidt tid, mener den danske byggekonge gennem 60-erne og 70-erne, nordjyske Niels Stellan Høm. Med egne hænder, grundig vejledning samt præfabrikerede elementer fra Høms firma byggede titusinder af danske familier selv deres hjem.
Firmaets koncept for selvbyggere gjorde det muligt for familier med jævne indkomster og pionerånd at bygge ny bolig, og fabrikken i Sindal blev Danmarks største leverandør af enfamiliehuse.
Nu er Niels Stellan Høm aktiv i byggebranchen igen med salg af egne sommerhuse. Men erfaringerne fra dengang kan ikke overføres til i dag, mener N.S. Høm. - Med den stigende velfærd forsvandt interessen for selv at bygge. Og når begge ægtefæller arbejder på fuld tid, har folk heller ikke tid, siger han. Mogens Pedersen, er enig. - Der er ikke samme indstilling til selv at klare tingene som dengang. Og de tekniske krav til et hus er større. Ikke for at nedgøre vore huse fra dengang, de havde for den tid en høj standard, blandt andet på isoleringen, men et selvbyggeri i dag vil være væsentligt vanskeligere.

http://www.nordjyske.dk/nyheder/danskernes-selvbygger-aand-er-vaek/abd92801-5346-4347-a135-766fb5e5bca1/4/1513Niels Stellan Høm bygger stadig

Engang var han en særdeles kendt mand i hele Danmark - 80-årige Niels Stellan Høm, som har solgt godt 25.000 høm huse til selvbyggerne i perioden 1967-1980.. og huse til Algeriet, Grønland, Sverige og Færøerne.

Det var dengang, danskerne fik råd til egen bolig og byggede selv med assistance fra Høm Huse med de færdige parcelpakker. Det var dengang man bryggede egen vin, og i øvrigt nød velstanden med galoperende inflation og stigende velstand i fulde drag.

Niels Stellan Høm med Høm huse var med helt fra begyndelsen, og selv om han har været ude af den offentlige fokus de seneste 24 år - ja, så bygger han stadig og har ingen planer om at stoppe.

For når man har været iværksætter og hapset mulighederne med entusiasme og livsglæde hele livet, så bliver man ikke bare lige folkepensionist - selv om dåbsattesten siger, at man har været en sådan i efterhånden mange år.

For halvandet år siden købte Niels Stellan Høm 72 grunde ved Skagen, syv ved Lyngså og fire ved Egense med det formål, at der skulle bygges sommerhuse - ikke til selvbyggere, for den slags er der ikke mange af mere, men som færdige pakker, hvor kunden køber en grund og vælger et hus, hvorefter hele baduljen er indflytningsklar efter nogle måneder.

I dag gider folk ikke bygge selv

Det har helt klart noget med en bedre velstand at gøre - mange vil ikke en gang male selv, siger Niels Stellan Høm, som gerne leverer varen og laver en god forretning i samme åndedrag. - Hvis der byder sig en chance, er det med at tage den, siger han. Da erhvervskarrieren var på sit højeste, havde han omkring 700 medarbejdere - fordelt på de mange virkefelter, han har "leget" med gennem årene. I dag har han ikke en eneste, men benytter sig udelukkende af samarbejdspartnere og underleverandører til opgaverne - vel lidt i erkendelse af, at energien ikke er helt, som den var, da han var 40 år. - Men jeg har selv opsyn med byggerierne og de fem bygmestre, jeg har engageret til opgaven og holder derfor en fuld arbejdsuge med det nye projekt, siger han. De glade tider Niels Stellan Høm begyndte i byggebranchen omkring 1950, men engagerede sig i flere andre ting - bl.a. grundlagde han virksomheden Stelton i 1960 sammen med en kompagnon, han finansierede en del danske film, bl.a. "Flådens friske fyre", producerede cowboybukser og hvad der nu ellers bød sig af muligheder.

Høm Huse

Tog for alvor fart, da han sammen med en murermester købte 1.100 grunde ved Jyllinge i 1967 til 4.500 kr. stykket. Få måneder senere blev grundene solgt for 7.500 kr. stykket og dermed blev der for alvor sat fart på det, der hurtigt blev til Høm Huse, som det huskes i dag. - Jeg opfordrede alle, jeg kendte, til at købe en eller flere af grundene - og jeg fik jo ret i, at det var en god investering. I dag koster grundene lidt over en million kroner stykket, siger han om en handel, han tydeligvis stadig husker med glæde. Og så tog tingene ellers fart. - Der var en sommer, hvor vi fik leveret 40 huse til selvbyggerne om dagen. Og det var jo festligt, for det var ikke bare selvbyggeren, men hele hans familie der tog mod vognmanden med flag og champagne, siger Niels Stellan Høm, som samtidig med de mange gøremål i erhvervslivet havde en hustru og seks døtre, der skulle tilgodeses.

En gang Vendelbo ...

Dengang som nu boede Niels Stellan Høm ved Tolne, og selv om han næsten dagligt var i København, har familien aldrig overvejet at flytte. - Jeg er fra Hallund og gik i skole i Østervrå, hvor jeg tog toget til og fra skole. Og jeg ved ikke ... jeg har altid været Vendelbo, og min hustru er fra Frederikshavn, så det har aldrig ligget i kortene, at vi skulle flytte, siger Niels Stellan Høm, som i flere år blev hentet tidligt af sin chauffør, så han kunne nå det morgenflyet til København. - Så hentede min sekretær mig i lufthavnen, hvorefter jeg var på kontoret kl. 08.20 - så jeg kunne se, om de ansatte mødte til tiden, siger han. Og tilsvarende om eftermiddagen. - Jeg var som regel hjemme til spisetid, så jeg kunne være sammen med familien, siger han om de år. Med til historien hører, at han jo også lige drev landbrug med 26 ansatte ved Tolne. Og har man først den slags jord under neglen.


Voldsom rentestigning

Da Niels Stellan Høm begyndte indenfor byggebranchen i slutningen af 1950'erne, var renten 2,2 pct. Det gjorde financieringen til en god forretning, og netop den billige financiering gjorde også, at han i Høm Huses storhedstid i en periode kunne forære mange husejere en bil efter endt handel. Men den fest fik en brat afslutning i 1980. - Renten kom op på 23 pct., og vi gik fra at sælge 1.500 huse om året til 90, siger Niels Stellan Høm om afslutningen på Høm Huse, som virksomheden huskes i dag. Produktionen og salget stoppede i 1980, og mens firmaet Høm Huse blev lagt i mølposen for at vente på bedre tider, fortsatte Niels Stellan Høm med andre aktiviteter. Ejendomme i København - Jeg begyndte at handle med ejendomme i København, og det viste sig at være en god idé, siger han om en periode, hvor mange af hans jævnaldrende ellers ville have overvejet en tidlig pensionering. Dengang, i 1980, var han 55 år, og kunne vel have sagt farvel til arbejdslivet - men nej, de førnævnte muligheder bød sig til, og så er Niels Stellan Høm ikke den, der takker nej. Det blev til 24 år, hvor han handlede med ejendomme på at marked, hvor priserne steg og steg - og hvor der var penge at tjene for den, der forstod at købe og sælge på de rigtige tidspunkter. - Men de senere år er priserne i København blevet så høje, at det er blevet rigtig svært at gøre en god handel, og derfor valgte jeg at stoppe, siger han. På pension flere gange.

Og dermed er artiklen tilbage ved udgangspunktet - nemlig byggeriet af sommerhuse på østkysten, og Niels Stellan Høms tilbagevenden til byggemarkedet. - Jeg har jo egentlig pensioneret mig selv flere gange, når jeg har solgt en virksomhed, men jeg er jo sund og rask, så hvorfor skulle jeg dog holde op med at arbejde, når der stadig er muligheder indenfor byggebranchen, spørger han og får lige indskudt, at han da har fået tid til at spille golf. Lidt pensionist kan man jo altid lege.

http://www.nordjyske.dk/nyheder/80-aarige-niels-stellan-hoem-bygger-stadig/c7f5cf0b-006b-4e1f-9294-5d198695b628/4/1513